Kaneelblad

Kaneel is één van de belangrijkste specerijen ter wereld. Het speelde een belangrijke rol in onze koloniale geschiedenis. De Nederlanders beheersten de kaneelhandel uit Ceylon tot 1833 vanwege de hoge winsten op dit specerij. De boom groeide oorspronkelijk alleen op het eiland Ceylon en in het zuiden van India, maar tegenwoordig wordt de boom ook op Madagaskar en de Comoren gekweekt. De altijdgroene kaneelboom met lichtbruine, papierachtige schors en lange aromatische bladeren kan tot 18 meter hoog worden. Twee jaar oude scheuten worden in het regenseizoen geoogst en van bladeren ontdaan. Deze bladeren worden gedestilleerd. De schors wordt 24 uur gefermenteerd. Daarna wordt de buitenste schors weggeschraapt zodat de kernschors kan drogen. Het resultaat is het bekende kaneelstokje, dat o.a. als grondstof dient voor kaneelschorsolie. In de Ayurveda is kaneel de basis voor de 3 aromatica – samen met kardemom en laurier. Deze 3 helpen de spijsvertering te verbeteren.

De opbrengst aan essentiële olie is voor kaneel- schors tussen de 0,5 – 1%. Dat wil zeggen dat er tussen de 100 en de 200 kg bast nodig is voor 1 liter olie. De kleur van deze kaneelolie is licht- tot donkergeel. De geur is zeer krachtig, warm-kruidig en zoet en typisch voor kaneel. De schorskaneel is zoeter en sterker van geur dan de bladkaneel. Kaneelschorsolie is een belang- rijke component in oriëntaalse parfums. De olie wordt getypeerd als basis- of middennoot. Verder wordt de olie als smaakstof in voedingsmiddelen gebruikt.

Toepassing

In de aromaverdamper: geeft schorskaneel een warme en zoete kaneelgeur, die goed te mengen is met lemongrass, sandelhout, ylang-ylang en citrus- oliën. Kaneelschors in de aromaverdamper zorgt voor een stimulerende en opwekkende sfeer. Voor mensen die uitgeput of depressief zijn, werkt kaneelschors bijzonder opbeurend en verwarmend. Omdat de olie sterk infecties bestrijdt en sterk antiseptisch werkt, brengt kaneelschors (bij inhalering)verlichting bij luchtweginfecties en infecties van voorhoofds- en bijholten. Ook lijders aan acute bronchitis hebben baat bij verdamping van kaneelschors. Kaneelschors stimuleert heel licht de (sexuele) zinnen.

Op de huid: zie algemene toepassingsregels. Kaneelschors bestrijdt voetschimmel (candida, aspergillus), hoofdluis, schurft, wratten en de gevolgen van insectenbeten. De olie versterkt bindweefsel. Kaneelschors in lage dosering in vette plantolie is een heilzaam middel bij spierkrampen en reumatische pijnen. De olie stimuleert circulatie en hartwerking. Verder heeft schorskaneel bloed verdunnende kwaliteiten. In de landen van herkomst wordt schorskaneel ingezet bij tropische infecties en koorts.

Dosering

In de aromaverdamper: enkele druppels naar eigen voorkeur .

Op de huid: maximaal 0,1% bij volwassenen – bij lokaal gebruik: 2-3 druppels op 100 ml plantenolie.

Zie algemene toepassingsregels

Overdosering en bijwerkingen

Kaneelschorsolie irriteert huid en slijmvliezen en veroorzaakt overgevoeligheid van de huid (contactdermatitis en urticaria). Het gehalte aan cinnamaldehyde (tot 75%) is hier verantwoordelijk voor. Daarom mag de aanbevolen dosering niet overschreden worden en mag de olie alleen plaatselijk gebruikt worden.

Waarschuwingen

Tijdens zwangerschap: alleen verdampen. Niet gebruiken bij baby’s en kinderen; vermijd schorskaneel op gevoelige of beschadigde huid.

Etherische olie van kaneelblad vind je terug in

Andere etherische oliën

Lavendel

lavendel in bloei

Lavendel Het lavendel geslacht bestaat uit meer dan 40 verschillende soorten en kruisingen. De echte lavendel (Lavandula angustifolia, syn: L. officinalis, L. vera) is een oeroude gebruiksplant en de meest waardevolle…

Ceder

ceder

Ceder Een majestueuze groenblijvende boom tot 35 meter hoog met korte naalden die in bosjes van 40 stuks groeien op de takken. Bij de atlasceder in het wild zijn de…