Actieve kool

Actieve Kool heeft een neutrale geur en is pikzwart.   Het is een verwerkte koolstof die door middel van adsorptie allerlei stoffen aan zich kan binden. Bij adsorptie binden de moleculen van een gas of vloeistof zich aan het oppervlak van een vaste stof of vloeistof en bedekken deze daardoor met een laagje. Adsorptie is niet hetzelfde als absorptie. Bij absorptie mengen de moleculen zich met een andere stof waardoor er een mengsel ontstaat.

Door dit bijzondere adsorptie proces is Actieve Kool in staat stoffen van elkaar te scheiden. Zo worden stoffen uit bijvoorbeeld (drink)water gezuiverd. Maar ook (gif)stoffen in je lichaam worden gescheiden met behulp van deze koolstof.

Actieve Kool wordt ook wel geactiveerde kool, Activated Charcoal of Activated Carbon genoemd. Deze koolstof is verwerkt en heeft daardoor allerlei bijzondere werkingen die positieve uitkomsten kunnen bieden voor het lichaam.

Om deze reden wordt het vaak toegevoegd aan verschillende cosmetische- en medische producten. Denk hierbij aan mondwater, tandpasta, zepen, shampoos en gezichtsmakers.

Ook het welbekende farmaceutische merk Norit staat erom bekend om vele klachten te verhelpen. De werkende stof in de producten van Norit is Actieve Kool. Deze producten dragen op een natuurlijke manier bij aan een goede darmfunctie.

Actieve Kool maakt al sinds de oudheid deel uit van de geneeskunde. Het wordt al eeuwenlang door verschillende culturen gebruikt om bijvoorbeeld het lichaam te ontgiften. De oude Egyptenaren gebruikten deze bijzondere kool om bacteriën uit hun wonden te verwijderen. Maar ook in China werd het gebruikt om het verteringssysteem te reinigen. Door deze positieve werking is het ook in de Westerse geneeskunde terechtgekomen.

Tegenwoordig is het  een erkend en bewezen middel om gifstoffen (uit het lichaam) te te verwijderen. In de loop van de jaren zijn er meer toepassingen gevonden om het te gebruiken.

Bovendien bevat Actieve Kool allerlei antioxidanten die verschillende voordelen kunnen bieden voor je lichaam. Zo beschermen antioxidanten de weefsels in de cellen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken aan weefsels en cellen.

Er worden verschillende soorten (vezelhoudende) materialen gebruiken om Actieve Kool te maken. Denk hierbij aan steen- of houtskool. Ook aan organisch materiaal zoals verhitte turf, pindadoppen, rijstschillen, vruchtpitten en kokosschillen kunnen gebruikt worden om Actieve Kool te maken. De actieve kool die wij gebruiken wordt gemaakts van kokosschillen.

Actieve Kool heeft door de bijzondere adsorberende werking vele positieve uitkomsten voor het lichaam.

Reiniging gebit & wittere tanden
Actieve Kool staat erom bekend je tanden witter te maken. Geactiveerde kool is namelijk in staat zich te binden aan plak, achtergebleven voedselresten en andere onzuiverheden in je mond. Bovendien verwijdert Actieve Kool tannine. Tannine zijn vlekken die ontstaan door het drinken van koffie, thee of wijn.

Naast het witter maken van je tanden heeft Actieve Kool ook een reinigende werking waarmee je de mondhygiëne op peil houdt. Dit komt doordat geactiveerde kool zich ook bindt aan verontreinigde stoffen die zich in je mond bevinden.

Ook is Actieve Kool in staat de pH-waarde van je mond positief te beïnvloeden. De zuurtegraad in je mond speelt namelijk een belangrijke factor voor het ontstaan van gaatjes, tandvleesontsteking en een slechte adem. Een normale pH-waarde in je mond is 7,1 tot 7,0.

Actieve Kool is heel makkelijk in gebruik. Zorg eerst dat je je tandenborstel nat maakt en dip deze dan in de kool(poeder). Poets je tanden zoals je altijd doet en vooral op de plekken met de meeste vlekken. Spoel daarna je mond met water en stop hier pas mee wanneer het water een heldere kleur heeft bij het uitspugen. Herhaal het poetsen met actieve kool twee tot drie keer per week voor het beste resultaat.

Je kunt ook Actieve Kool poeder ook als mondwater gebruiken. Dit doe je door wat Actieve Kool poeder met een beetje olie in je mond spoelen voor ongeveer 10 minuten.

Actieve Kool is trouwens geen vervanging voor tandpasta. Dus als jij je gebit gezond wilt houden is het verstandig dat je naast het gebruik van Actieve Kool je tanden ook op de gebruikelijke manier blijft poetsen.

Reiniging van je huid
Actieve Kool verwijdert niet alleen gifstoffen in je lichaam, maar ook gifstoffen op/in je huid kunnen worden verwerkt met behulp van Actieve Kool. Zeker als je Actieve Kool met oliën mengt kan het goede uitkomsten bieden.

Actieve Kool is namelijk in staat honderden verschillende (gif)stoffen en vuil te absorberen uit je poriën. Met als resultaat dat puistjes, mee-eters en andere onzuiverheden worden behandeld. Bovendien heeft Actieve Kool ook een reinigend effect waardoor de zichtbaarheid van plekjes en littekens worden verminderd.

Als je Actieve Kool wilt aanbrengen op je huid dient het gemengd te worden met bijvoorbeeld kokosolie, een kleimasker of aloë vera gel. Met een kwastje of je vingertoppen kun je het mengsel zachtjes aanbrengen op je huid. Als het na ongeveer 10 minuten is opgedroogd kun je het afspoelen met lauw water. Je zult merken dat je huid zachter aanvoelt en gereinigd is.

Bron : Natural Heroes

Actieve kool vind je terug in

Andere werkzame stoffen

Epsom Zout

epsom zout

Epsom zout Epsom zout is vernoemd naar een bitter-zoutwaterbron bij Epsom in Surrey, Engeland. Het is eigenlijk geen zout, maar een natuurlijk voorkomende zuivere mineraalverbinding van magnesium en sulfaat. Reeds…

Himalaya zout

himalaya zout

Himalaya zout Himalaya zout bevat magnesium, kalium, calciumchloride en bromiden en helpt om de mineralen aan te vullen die belangrijk zijn voor de stofwisseling van de huid. Magnesium is belangrijk om…

Dode Zee zout

Dode Zee zout

Dode Zee zout Het water in de Dode Zee is uniek, omdat het voor 27% bestaat uit verschillende zouten, tegenover de 3% in normaal zeewater. Verder bestaat zout uit normaal…

Groene klei

groene klei

Groene klei Groene klei (of groene leem) lijkt de krachtigste klei te zijn en is sterk reinigend. Van alle soorten klei is groene leem de meest werkzame mits zij zongedroogd…