Zonnebloemolie

zonnebloem

Natuurlijke oliën worden al sinds mensenheugenis toegepast als topische behandeling voor diverse huidproblemen. Een goed voorbeeld is zonnebloemolie. Deze olie wordt gemaakt van de pitten van zonnebloemen (Helianthus annus in het Latijn) en is rijk aan linolzuur, Omega 6, vitamine A, B1, B2 en B6. Het is bijzonder nuttig als vochtinbrengende olie voor de droge huid. Het helpt striemen te voorkomen en te verzachten. Het is de aangewezen verzorgende olie bij een jeukende huid, eczeem en psoriasis, dankzij de kalmerende eigenschappen. Ook geschikt voor de gevoelige huid. Het werkt als een natuurlijke ontstekingsremmer voor de huid. De olie wordt zeer makkelijk opgenomen.

Het belang van essentiële vetzuren

Essentiële vetzuren ondersteunen de huidbarrière en verminderen transepidermaal vochtverlies (dit is vochtverlies vanuit de diepere huidlagen). Twee belangrijke aspecten als het gaat om huidproblemen, zoals atopisch eczeem. Diverse onderzoeken hebben bovendien aangetoond dat zonnebloemolie anti-inflammatoire – ofwel ontstekingsremmende – eigenschappen heeft en daarmee irritatie en roodheid kan verminderen. Deze ontstekingsremmende eigenschappen zijn natuurlijk erg interessant voor het ‘temmen’ van eczeemvormen die gepaard gaan met roodheid.

Wetenschappelijk onderzoek

Er bestaat een indrukwekkende reeks aan wetenschappelijk onderzoek die de huidbarrière verbeterende eigenschappen van zonnebloemolie bevestigt. Zo werd tijdens een onderzoek onder 497 premature baby’s met een verhoogd risico op bloedvergiftiging een deel van de baby’s drie maal daags ingesmeerd met zonnebloemolie, een deel met een moisturizer op basis van vaseline en een deel werd in zijn geheel niet ingesmeerd. Hierbij werd bekeken of er een relatie bestond tussen het verbeteren van de huidbarrière en het voorkomen van infecties.

Wat bleek? De zonnebloemolie verminderde de gevallen van bloedvergiftiging met 41 procent, met bovendien een 26 procent reductie in sterfgevallen. Dus ruim een kwart! Dit resultaat was significant beter dan bij de premature baby’s die geen topische behandeling kregen en vergelijkbaar met de baby’s die een vaseline behandeling kregen. Maar dan wel voor een fractie van de kosten: aan zonnebloemolie hangt immers een aantrekkelijker prijskaartje dan aan een moisturizer op basis van vaseline. Er werden tijdens het onderzoek geen negatieve effecten geconstateerd, waaruit de onderzoekers concludeerden dat topische toepassing van zonnebloemolie veilig is, zelfs voor de meest kwetsbare premature huidjes.

Olijfolie versus zonnebloemolie

In een ander – wellicht meer relevant – onderzoek werd bij 19 volwassenen voor 4 weken lang de ene arm ingesmeerd met olijfolie en de andere arm met zonnebloemolie. Interessant was dat de olijfolie een verslechtering van de huidbarrière bij de testpersonen veroorzaakte en zelf erytheem, een rode kleurverandering van de huid ten gevolge van vaatverwijding. De zonnebloemolie veroorzaakte geen erytheem en hield de huidbarrière van de testpersonen in stand en verbeterde bovendien de hydratatie van de huid. Deze resultaten duiden erop dat het beter is om zonnebloemolie te gebruiken dan olijfolie op de huid.

Is zonnebloemolie een veilige en goedkope oplossing voor pasgeboren baby’s in ontwikkelingslanden?

Zonnebloemolie en atopisch eczeem

En hoe zit het dan met atopisch eczeem? In dit geval is er bewijs dat zonnebloemolie in ieder geval een bescheiden gunstig effect geeft. Onderzoek waarbij 86 kinderen met een matige vorm van atopisch eczeem willekeurig werden behandeld met een corticosteroïden crème met of zonder zonnebloemolie, toonde aan dat de groep die behandeld werd met zonnebloemolie een significante verbetering ondervond van de lichenificatie (dit is de verdikking en het grover worden van de huid door eczeem) en ontvelling, terwijl tegelijkertijd het gebruik van corticosteroïden kon worden gereduceerd.

In algemene zin verbeterde de kwaliteit van leven van de testgroep die zonnebloemolie kreeg toegediend, in vergelijking met de testgroep die alleen een corticosteroïden crème gebruikte.

Veilig, goedkoop en overal verkrijgbaar

Zonnebloemolie lijkt dus de moeite waard om te overwegen voor patiënten met huidbarrière problemen. Mits er natuurlijk geen sprake is van een allergie voor zonnebloempitten. Hoewel veel details van het gebruik van zonnebloemolie nog moeten worden uitgewerkt – denk aan de frequentie van het gebruik en eventuele onderliggende huidproblemen – wordt zonnebloemolie al een geruime tijd met goed resultaat toegepast.

 

Zonnebloemolie vind je terug in

DIY met Zonnebloemolie

DIY #12: Ontspannende badolie

badolie

Niets ontspannender dan een warm bad.  Deze olie maakt de ontspanning compleet.  De geur en de werking van de etherische olie zorgen ervoor dat je helemaal zen uit je bad…

DIY #11: Sensuele massageolie

massageolie

Over oesters, chocolade, vijgen en chilipepers wordt wel eens gezegd dat ze lust opwekken. Ik heb eerlijk gezegd nog nooit gehoord van iemand dat ze na het eten van een…

Ook interessant

Etherische olie of parfumolie?

etherische olie

Beide producten hebben een heerlijke geur, maar is dat niet het enige dat telt? Veel consumenten verwarren de termen “parfumolie” en “etherische olie” omdat mensen ze vaak zonder medeweten door…

Etherische olie

etherische olie

Etherische olie, ook essentiële olie genoemd, wordt gewonnen uit allerlei delen van bepaalde planten – van de bloemen en bladeren tot de wortels, de zaden en soms ook het hars…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *