Allergenen

Definitie van allergie

Een allergie wordt gedefinieerd als een abnormale en onaangepaste reactie wanneer iemand in contact komt met een stof. Deze reactie wordt in werking gezet zodra ons defensiesysteem de stof opmerkt. Datgene wat zo’n reactie veroorzaakt, worden allergenen genoemd.

Een allergische reactie is bijgevolg onvoorspelbaar. Sommige personen zijn overgevoelig voor stoffen die ‘’vreemd’’ zijn, waardoor hun lichaam ze dan als gevaarlijk beschouwt.

Twee soorten reacties op allergenen

  • Onmiddellijke allergie: treedt op binnen enkele minuten tot drie uur na het contact met allergenen. Vaak ontstaan er dan kleine puistjes die jeuken.
  • Vertraagde allergie: manifesteert zich na enkele uren tot enkele dagen na de eerste aanraking met allergenen. Door de grote vertraging, is het dus moeilijk om de link te leggen tussen bepaalde allergenen en de allergie.

Het is bovendien ook mogelijk dat we sommige producten of substanties jaren gebruiken zonder dat er een allergische reactie optreedt. We kunnen dus van de ene op de andere dag een allergie ontwikkelen.

Soorten allergenen

  • Voedselallergenen: zij komen het lichaam binnen via eten. Voorbeelden zijn: eiwitten in koemelk en pinda’s.
  • Inhalatieallergenen: zij komen het lichaam binnen via inademing. Voorbeelden zijn: stuifmeelpollen of uitwerpselen van huisstofmijt.
  • Contactallergenen: zij komen het lichaam binnen via contact met de huid. Voorbeelden zijn: bestanddelen van cosmetica.

De allergenen die wij verder bespreken zijn de contactallergenen.

Het verschil tussen natuurlijke en synthetische allergenen

Wanneer de allergenen voortkomen uit de natuur, is het risico op een allergie kleiner. Ze maken namelijk deel uit van een geheel van moleculen, dat de giftigheid probeert te beperken. Daarbovenop worden ze ook nog eens beter herkend door ons lichaam, wat opnieuw de kans verkleint voor een allergische reactie.

Wanneer ze echter een synthetische oorsprong hebben, herkennen we de stoffen veel minder. Ons lichaam zal de neiging hebben om ze af te stoten.

Het risico op een allergie hangt dus af van verschillende factoren: de oorsprong van de allergenen (synthetisch of natuurlijk), de kwaliteit van etherische oliën maar natuurlijk ook de hoeveelheid stoffen verwerkt in het product en de gevoeligheid van de persoon die het product gebruikt.

De wet op cosmetica schrijft voor dat bij producten die we afspoelen zoals zeep, bruisproducten en shampoo, een verplichte vermelding van de allergenen op het etiket vereist is als het product 0,01% van de stof bevat.  Bij producten die op de huid blijven zoals crèmes is een vermelding verplicht vanaf 0,001% van de allergene stof.

Het onderscheid tussen natuurlijke en synthetische allergenen wordt niet gemaakt op het etiket!

Een natuurlijke combinatie : Limonene & Citral

Limonene kan zowel een synthetische of natuurlijke oorsprong hebben, wij bespreken de natuurlijke variant uit etherische oliën.

Ze komen vaak voort uit zeste van citrus: mandarijn, sinaasappel, citroen, pompelmoes, bergamot… Limonene wordt in verband gebracht met eigenschappen zoals positief voor de spijsvertering, stimulerend en anti-infectieus.

Maar er is meer : Citral komt in de natuur vaak voor in combinatie met limonene.  De limonene zorgt bijvoorbeeld dat de irritatie van citral gereduceerd wordt. Deze vermindering kan maar liefst tot vier keer zo groot zijn. De molecule limonene is bijgevolg belangrijk bij de etherische oliën, want deze verzachten het effect van citral.

Blends kunnen ook deze natuurlijke harmonie bevorderen : neem nu lavendel & citroen zoals in onze natuurlijke zeep.  De werking van de citral in de EO citroen wordt mee  afgezwakt door de extra lomonene van de EO lavendel.  Wie een gekende allergie heeft voor deze stoffen zouden we durven aanraden om eens op een klein stukje huid te proberen, bv in de plooi van de arm.  Wie weet is de allergie enkel voor de synthetische variant, of kan de natuurlijke werking van limonene en citral de allergie afvlakken.

Volledig overzicht van de verplicht te vermelden allergenen:

allergenen