Zoete amandelolie

Zoete amandelolie is bijzonder nuttig als vochtinbrengende olie voor de droge huid. Het helpt striemen te voorkomen en te verzachten. Het is de aangewezen verzorgende olie bij een jeukende huid, eczeem en psoriasis, dankzij de kalmerende eigenschappen. Ook geschikt voor de gevoelige huid. Het werkt als een natuurlijke ontstekingsremmer voor de huid. De olie wordt zeer makkelijk opgenomen.

In oude Chinese en Ayurvedische praktijken wordt al eeuwenlang amandelolie gebruikt om de huid te kalmeren en te verzachten en om kleine wonden en snijwonden te behandelen. Tegenwoordig is het niet ongebruikelijk om amandelolie te vinden in een breed scala aan cosmetische en schoonheidsproducten.

Welke voedingsstoffen heeft amandelolie?

Er zijn twee soorten amandelolie: zoet en bitter. Zoete amandelolie is het soort dat beter bij je huid past. Het bevat de volgende voedingsstoffen:

 • Vitamine A: Het retinol in vitamine A heeft het vermogen om de aanmaak van nieuwe huidcellen te stimuleren en fijne lijntjes glad te strijken.
 • Vitamine E: deze voedingsstof heeft antioxiderende eigenschappen die celbeschadiging kunnen helpen voorkomen en ultraviolette (UV) schade aan de huid veroorzaakt door de zon kunnen helpen verminderen.
 • Omega-3-vetzuren: deze voedingsstoffen kunnen vroegtijdige veroudering helpen voorkomen en beschermen tegen beschadiging door de zon.
 • Zink: Dit is een essentiële voedingsstof voor het genezen van acne of andere littekens in het gezicht. Het is echter de moeite om te vermelden dat zink voor dit doel effectiever is wanneer het oraal wordt ingenomen.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van amandelolie op je huid?

 • Vermindert wallen en kringen onder de ogen. Omdat amandelolie een ontstekingsremmer is, kan het de zwelling van de huid helpen verminderen
 • Verbetert de teint en de huidskleur. Vanwege de verzachtende eigenschappen heeft amandelolie het potentieel om zowel de teint als de huidskleur te verbeteren.
 • Behandelt een droge huid. Amandelolie wordt al eeuwenlang gebruikt om droge huidaandoeningen te behandelen, waaronder eczeem en psoriasis.
 • Verbetert acne. Het vetzuurgehalte van de olie kan helpen overtollige olie op de huid op te lossen, terwijl de retinoïden in de olie het uiterlijk van acne kunnen verminderen en de celvernieuwing kunnen verbeteren.
 • Helpt schade door de zon terug te draaien.
 • Vermindert de zichtbaarheid van littekens. In de oude Chinese en Ayurvedische geneeskunde werd amandelolie gebruikt om littekens te verminderen. Het vitamine E-gehalte kan bijdragen aan een gladdere huid.
 • Vermindert de zichtbaarheid van striae. Volgens een onderzoek uit 2016 kan zoete amandelolie een effectieve behandeling zijn voor het voorkomen en verminderen van striae.

Is het veilig om amandelolie op je huid te gebruiken?

Amandelolie wordt over het algemeen als veilig beschouwd om op je huid te gebruiken.  Als je allergisch bent voor noten, vermijd dan het gebruik van amandelolie op de huid.
Als je nog nooit amandelolie op je huid hebt gebruikt, doe dan een pleistertest voordat je het op je gezicht aanbrengt.  Als er binnen een paar uur geen tekenen van roodheid, jeuk, branderigheid of zwelling zijn, is de olie waarschijnlijk veilig om op je huid te gebruiken.

 

Zoete amandelolie vind je terug in

DIY met Zoete amandelolie

DIY #14: Gesprongen handen & voeten

voeten

DIY #14: Gesprongen handen & voeten 5        Je handen en voeten kunnen het hard te verduren krijgen in de winter, en zelfs gaan springen. Je handen of…

Ook interessant

SLS en SLES

schuim

SLS en SLES 99,5 % van de vloeibare zepen zijn geen echte zepen  SLS (Sodium Lauryl Sulfaat) en SLES (Sodium Laureth Sulfaat) zijn cocktails van synthetische detergenten die op lang…

Allergenen

allergenen

Allergenen Definitie van allergie Een allergie wordt gedefinieerd als een abnormale en onaangepaste reactie wanneer iemand in contact komt met een stof. Deze reactie wordt in werking gezet zodra ons defensiesysteem de stof…